Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Οι θηριωδίες της θρησκευτικής ουτοπίας

Οι θηριωδίες της θρησκευτικής ουτοπίας
Άρθρο: Narkisah
Δημοσιεύτηκε στο 4ο τεύχος του Pugna

Η θρησκεία για πολλούς, ίσως για τους περισσότερους, αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τη διαμόρφωση μιας διαχρονικής κοινωνικής πολιτικής (διαχρονικής γιατί η θρησκεία διαχέεται στο χρόνο) απαραίτητη για την ασφαλή και αρμονική διαβίωση των ανθρώπων. Η κάλυψη των ερωτημάτων που αφορούν σε υπαρξιακά επίπεδα κάθε άτομο με αποτέλεσμα να έχουμε ψυχολογικά ισορροπημένα άτομα στον κοινωνικό ιστό, είναι ένας από τους λόγους που η θρησκεία έχει πάρει τέτοιες κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις. Η διάχυση και επικράτηση διαμέσου της θρησκείας των απαραίτητων κανόνων για την υγιεινή (νηστεία, καθαριότητα) διασφαλίζουν την ομαλή κοινωνικοποίηση μέσα από τους θεσμούς της εκκλησίας (συναθροίσεις κτλ). Αντίθετα για άλλους, η θρησκεία γενικότερα σαν έννοια ή σαν αφοσίωση σε έναν θεό, είναι συνώνυμο της υποδούλωσης του ανθρώπινου πνεύματος και της μαζικοποίησης. Ωστόσο, τους βρίσκει αντίθετους και υποστηρικτές της ιδέας πως ο θεός είναι το μυαλό, η ουσιαστική και μόνη κυριαρχία που μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά. Ξεφεύγοντας όμως από τις προσωπικές πεποιθήσεις και τα πιστεύω του καθενός, (διότι όλοι είμαστε το ίδιο ελεύθεροι να πιστεύουμε και να υποστηρίζουμε ότι θέλουμε) κάτι το οποίο θα έπρεπε να βρίσκει όλους σύμφωνους είναι η καταδίκη της θρησκοληψίας που έχει οδηγήσει ακόμα και στον πόλεμο φανατισμένους οπαδούς θρησκειών. Η κατάσταση που χαρακτηρίζει το άτομο που είναι προσλαμβανόμενο από θρησκοληψία, πιστεύει με υπερβάλλοντα φανατισμό σε ιδεολογήματα και σοφιστείες (πολλές φορές όχι με βάση επιστημονικούς κανόνες) χωρίς να τα φιλτράρει χρησιμοποιώντας την κριτική του σκέψη. Ζωντανό παράδειγμα αποτελούν οι οπαδοί διαφόρων θρησκειών που καταφεύγουν σε επικίνδυνες εκδηλώσεις λατρείας των θεών τους με τη συγκατάθεση των ιερών και με βάση το δόγμα της θρησκείας τους. Λαμβάνοντας υπ όψιν τα πολλά κοινά στοιχεία θρησκειών όπως η παρθενογένεση και η κοινή ημερομηνία γέννησης των θεών, καταφεύγουμε στο συμπέρασμα πως όλα αυτά έχουν κατασκευαστεί από ανθρώπινους εγκεφάλους και έχουν καταλήξει σήμερα να είναι προϊόντα εκμετάλλευσης του λαού, ο οποίος γεννιέται και πεθαίνει κάνοντας την προσευχή του και όχι ελπίζοντας, τότε είναι λογικό οι “πιστοί” να έχουν μετατραπεί σε “οπαδούς”.

«Όσο πιο πολύ διερευνάμε αυτά που νομίζουμε πως καταλαβαίνουμε, από πού ήρθαμε με τι νομίζουμε πως κάναμε, τόσο που πολύ αντιλαμβάνεσαι ότι μας είπαν ψέματα. μας είπαν ψέματα από κάθε θεσμικό ίδρυμα. τι σας κάνει να πιστεύετε πως οι θρησκευτικές οργανώσεις είναι οι μόνες που έμειναν ανέγγιχτες? Οι θρησκευτικές οργανώσεις σ’ αυτόν τον κόσμο είναι εγκαθιδρυμένες από τους ίδιους τους ανθρώπους που σας έδωσαν την κυβέρνηση, την διεφθαρμένη παιδεία, που έστησαν τα διεθνή τραπεζικά καρτέλ. Γιατί τα αφεντικά δε δίνουν δεκάρα τσακιστή για εμάς. Το ΜΟΝΟ που τους νοιάζει είναι αυτό που τους ένοιαζε πάντα. Κι αυτό είναι να ελέγχουν ολόκληρο τον κόσμο. Έχουν παραπλανηθεί μακριά από την αληθινή θεία παρουσία του σύμπαντος, την οποία οι άνθρωποι αποκαλούν θεό. Δεν ξέρω τι είναι θεός, ξέρω όμως τι ΔΕΝ είναι. Εκτός κι αν είσαι διατεθειμένος να δεις ολόκληρη την αλήθεια οποιαδήποτε κι αν είναι, οπουδήποτε και αν οδηγεί.

Κι αν θες να κοιτάξεις από την άλλη μεριά ή αν θες να παίξεις με τα φαβορί τότε κάπου στην πορεία θα διαπιστώσεις ότι ανακατεύεσαι με τη θεία δικαιοσύνη όσο πιο πολύ μορφώνεσαι τόσο πιο πολύ καταλαβαίνεις από πού ξεκινάνε όλα και όσο πιο πολύ τα πράγματα ξεκαθαρίσουν και αρχίζεις να βλέπεις ψέματα παντού, πρέπει να ψάχνεις και να ξέρεις την αλήθεια, η οποία είναι πολυσύνθετη αλλά ένα μεγάλο μέρος της μπορείς να το πλησιάσεις μέσω της μόρφωσης, και η αλήθεια θα σε απελευθερώσει. Πρέπει να το βρίσκουν δύσκολο αυτοί που έχουν την εξουσία ως αλήθεια αντί την αλήθεια ως εξουσία.
Για να πω την αλήθεια, όταν μιλάμε για παραμύθια, για υψηλής στάθμης χοντρά παραμύθια, θα πρέπει να σταθούμε με δέος στον αξεπέραστο μέσα στα χρόνια πρωταθλητή ψεύτικων υποσχέσεων και υπερβάλλων απαιτήσεων, τη θρησκεία. Η Θρησκεία κατάφερε να πείσει τον κόσμο ότι υπάρχει ένας αόρατος άντρας στον ουρανό ο οποίος βλέπει ότι κάνουμε κάθε μέρα, κάθε λεπτό της κάθε μέρας. Είναι εντελής, παντοδύναμος, πεφωτισμένος, πάνσοφος, όμως κάπως δεν τα καταφέρνει να διαχειριστεί σωστά τα χρήματα. Η θρησκεία παίρνει δισεκατομμύρια δολάρια, δεν πληρώνει φόρους, και πάντα ζητάει κι άλλα. Μιλάμε για χοντρό παραμύθι…..’’

(ντοκιμαντέρ ZEITGEIST)

Δεν υπάρχουν σχόλια: