Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Clandestine Insurgent Rebel Clown Army



Clandestine Insurgent Rebel Clown Army
Άρθρο: Pugna Team
Μετάφραση στο Μανιφέστο: Γιάννης
από το 4ο τεύχος

«Καλώς ήρθατε στον ασύγκριτο, τον αναπάντεχο, τον εξαιρετικά παράδοξο, τον αλλόκοτα όμορφο, τον νέο κόσμο του Clandestine Insurgent Rebel Clown Army (Μυστικού Στασιαστικού Αντάρτικου Στρατού Κλόουν).

«Δεν μπορούμε να κάνουμε την αρχή τέλεια και ωραία. Μην φοβάσαι να συμπεριφερθείς ανόητα, ξεκίνα σαν ανόητος.»
Η επέμβαση της δημιουργίας

Σε κάθε τεύχος παρουσιάζουμε και μία διαφορετική ομάδα δημιουργικού ακτιβισμού. Ο Clandestine Insurgent Rebel Clown Army είναι μία ιδέα που γεννήθηκε στην Αγγλία μετά το 2000 και βρήκε γρήγορα αποδοχή στην Ευρώπη , κυρίως στη Γερμανία και την Ολλανδία, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου όπου δρουν ομάδες από στρατούς κλόουν.
Η δράση τους ξεπερνάει κάθε φαντασία και είναι πάντα επαναστατική. Κοροϊδεύουν τους μπάτσους ντυμένοι κλόουν, εφοδιασμένοι με αφοπλιστικό και καυστικό χιούμορ χωρίς χρήση βίας, εμψυχώνοντας κάθε φορά τους υπόλοιπους διαδηλωτές στις πορείες που συμμετέχουν. «Εισβάλουν» σε καταστήματα που πουλάνε στρατιωτικά είδη ή όπλα, από τα οποία μερικά είναι του στρατού και με σφυρίχτρες, κάνοντας χαζομάρες και με συμπεριφορά ηλίθιου καταφέρνουν μετά από λίγο να το κλείσουν και να κάνουν πάρτι έξω από αυτό.

Θεωρούν τον κόσμο ηλίθιο και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που είναι κλόουν και κινούνται μυστικά γιατί αρνούνται να είναι θέαμα της διασημότητας. Ο στρατός τους είναι ένα επίλεκτο σώμα ηλιθίων όπως λένε οι ίδιοι γιατί μόνο ένας τέτοιος στρατός μπορεί να ανταποκριθεί στον ηλίθιο πόλεμο που διεξάγεται πάνω στη γη.
Διαβάστε το μανιφέστο τους και αναζητήστε βιντεάκια τους στο διαδίκτυο ή στο προσωπικό τους site για να πάρετε μία γεύση από δημιουργικό ακτιβισμό.

Στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη έχουν γίνει κάποια events τα οποία είχαν και session με θέμα τον C.I.R.C.A. αλλά από εκεί και πέρα δεν έχουμε δει κάτι παρόμοιο ή έστω να πλησιάζει δράσεις που να θυμίζουν τον δημιουργικό ακτιβισμό που ασκούν. Το εντυπωσιακότερο όλων με την συγκεκριμένη ομάδα, η οποία έχει αναρχοαυτόνομο πολιτικό υπόβαθρο, είναι η αποδοχή ακόμα και του κόσμου που δεν συμμετέχει στις διαδηλώσεις.


«Δεν μπορούμε να κάνουμε την αρχή τέλεια και ωραία. Μην φοβάσαι να συμπεριφερθείς ανόητα, ξεκίνα σαν ανόητος.»

Καλώς ήρθατε στον ασύγκριτο, τον αναπάντεχο, τον εξαιρετικά παράδοξο, τον αλλόκοτα όμορφο, τον νέο κόσμο του Clandestine Insurgent Rebel Clown Army (Μυστικού Στασιαστικού Αντάρτικου Στρατού Κλόουν).

Το Μανιφέστο
Είμαστε μυστικοί γιατί αρνούμαστε να είμαστε θέαμα της διασημότητας. Επειδή χωρίς αληθινά ονόματα, πρόσωπα και μύτες, δείχνουμε ότι ο λόγος μας, τα όνειρά μας και οι επιθυμίες μας είναι πιο σημαντικά από τις βιογραφίες μας. Επειδή απαρνούμαστε την κοινωνία της επίβλεψης, που παρακολουθεί, ελέγχει, κατασκοπεύει και καταγράφει κάθε μας κίνηση. Επειδή κρύβοντας την ταυτότητά μας ανακτούμε τη δύναμη των δράσεών μας. Επειδή με το μέηκαπ δίνουμε στην Αντίσταση ένα αστείο πρόσωπο και την φέρνουμε για άλλη μια φορά στην επιφάνεια.

Είμαστε στασιαστικοί γιατί εμφανιστήκαμε από το πουθενά και είμαστε παντού. Επειδή οι ιδέες μπορούν να αγνοηθούν αλλά όχι να εξαφανιστούν και μια εξέγερση της φαντασίας είναι ακαταμάχητη. Επειδή όποτε «πέφτουμε», «σηκωνόμαστε» ξανά και ξανά και ξανά, γνωρίζοντας ότι τίποτα δεν έχει χαθεί, ότι τίποτα δεν είναι οριστικό. Επειδή η ιστορία δεν κινείται σε μια ευθεία γραμμή, αλλά κυλάει σαν το νερό, κάποιες φορές στροβιλίζοντας, άλλες στάζοντας, ρέοντας, πλημμυρίζοντας – πάντα άγνωστα, αναπάντεχα, αβέβαια. Επειδή το κλειδί για την ανταρσία είναι ο λαμπρός αυτοσχεδιασμός, όχι το τέλειο σχέδιο.

Είμαστε επαναστάτες γιατί αγαπάμε τη ζωή και την ευτυχία περισσότερο από την «επανάσταση». Επειδή καμία επανάσταση δεν ολοκληρώνεται κάποτε και οι εξεγέρσεις συνεχίζουν για πάντα. Επειδή θα αποσυναρμολογήσουμε την αόρατη μηχανή της αφηρημάδας με μέσα που δεν έχουν όρια. Επειδή δεν θέλουμε να αλλάξουμε ‘τον’ κόσμο, αλλά τον ‘δικό μας’ κόσμο. Επειδή πάντα θα λιποτακτούμε και θα παρακούμε αυτούς που καταχρώνται την εξουσία. Επειδή οι αντάρτες αλλάζουν τα πάντα – τον τρόπο που ζούνε, δημιουργούνε, αγαπούν, τρώνε, γελούν, παίζουν, μαθαίνουνε, εμπορεύονται, ακούνε, σκέφτονται και περισσότερο απ’ όλα τον τρόπο που επαναστατούνε.

Είμαστε κλόουν γιατί τι άλλο θα μπορούσε να είναι κάποιος σε έναν τόσο ηλίθιο κόσμο. Επειδή μέσα σε όλους μας υπάρχει ένας άνομος κλόουν που προσπαθεί να δραπετεύσει. Επειδή τίποτα δεν εξασθενεί την εξουσία περισσότερο από το να την γελοιοποιείς. Επειδή από πάντα οι ταχυδακτυλουργοί αγκάλιαζαν τις αντιφάσεις της ζωής, δημιουργώντας μία λογική σειρά μέσα από τη σύγχυση. Επειδή οι κλόουν είναι τρομακτικοί αλλά και αθώοι, σοφοί και ηλίθιοι, διασκεδαστές και σχισματικοί. Επειδή οι γελωτοποιοί πάντα πετύχαιναν στον να αποτυγχάνουν, πάντα έλεγαν ναι, πάντα ήλπιζαν και πάντα ένοιωθαν τα πράγματα έντονα. Επειδή ένας κλόουν μπορεί να επιβιώσει τα πάντα και να την σκαπουλάρει απ’ τα πάντα.

Είμαστε στρατός επειδή ζούμε σε έναν πλανήτη σε συνεχή πόλεμο – έναν πόλεμο των χρημάτων έναντι στη ζωή, του κέρδους έναντι στην αξιοπρέπεια, της προόδου έναντι στο μέλλον. Επειδή σε έναν πόλεμο ο οποίος τρέφεται με θανάτους και αίμα και αποβάλλει λεφτά και τοξικά, αξίζει ένα άσεμνο σώμα έκτροπων στρατιωτών. Επειδή μόνο ένας στρατός μπορεί να κυρήξει έναν ανόητο πόλεμο στον ανόητο πόλεμο. Επειδή η μάχη απαιτεί αλληλεγγύη, πειθαρχία και δέσμευση. Επειδή ένας κλόουν από μόνος του είναι μια αξιολύπητη φιγούρα, αλλά σε παρέες και ομάδες, ταξιαρχίες και τάγματα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι. Είμαστε στρατός γιατί είμαστε θυμωμένοι και, εκεί που οι βόμβες αποτυγχάνουν, εμείς μπορεί να νικήσουμε με ασυγκράτητο γέλιο. Και το γέλιο χρειάζεται αντήχηση.

Είμαστε οι C.I.R.C.A. γιατί έλκουμε και απωθούμε ταυτόχρονα, δεν είμαστε ούτε εδώ ούτε εκεί, αλλά στο πιο ισχυρό από όλα τα μέρη, το μέρος ανάμεσα στη Τάξη και το Χάος.

info: Clown Army

Δεν υπάρχουν σχόλια: