Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Klitink

το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ των ΚΛΙΤΝΙΚ
Μετάφραση στο Μανιφέστο: Γιάννης
Δημοσιεύτηκε στο 2ο τεύχος του Pugna

Οι Klitink είναι μια ζωντανή και επαναστατική μηχανή, σε συνεχή στάση εξέγερσης, που εξαπλώνεται στα έρημα περίχωρα ονομαζόμενα ως μοντέρνα κοινωνία. Ο ρόλος των Klitink είναι να ανοίξουν μια πύλη σε έναν ενδοσκοπικό κόσμο, δημιουργώντας μία σουρεαλιστική έκφραση της ορατής ποίησης. Αυτό είναι μια περίληψη των ιδεών και θεωριών των Klitink και ακολουθεί το μανιφέστο τους.

«Αυτό το κείμενο γράφτηκε από απλή ανάγκη, αφού η μοντέρνα καθημερινότητα είναι μια ζωή υποταγμένη στην μαζικοποιημένη -παραγωγική και καταναλωτική- κοινωνία.
Οι δρόμοι είναι καλυμμένοι με προπαγανδιστικές διαφημίσεις που εξ υμνούν αναπαραγόμενες φαινομενικές ανάγκες, τα μαγαζιά μόδας είναι γεμάτα με ρούχα μαζικής εργοστασιακής παραγωγής , η μουσική βιομηχανία είναι αδιαφοροποίητη και κάθε ήχος είναι ίδιος με τον προηγούμενο, ακόμα και αν συγκρίνεις διαφορετικά είδη μουσικής, και κάθε τηλεοπτικό κανάλι έχει την ίδια προ δεδομένη φόρμουλα, τα ίδια προγράμματα.
Η mainstream κουλτούρα απορροφά αυτά τα δοσμένα στερεότυπα χωρίς να σκεφτεί ούτε λεπτό.
Και οι υποκουλτούρες απλά ακολουθούν, για να ταιριάξουν σε ένα συγκεκριμένου τύπου “χοιροστάσιο” . Όλοι προσαρμόζονται στην ομάδα που θέλουν να ανήκουν, αλλάζοντας το ντύσιμο και τις κοινωνικές επαφές τους, ενώ εξακολουθούν να ισχυρίζονται πως είναι πολύ διαφορετικοί από την mainstream κουλτούρα. Σαν γουρούνια στη λάσπη, σκάβοντας ολοένα και βαθύτερα μέσα σε αυτό το χάλι.
Δεν θα προσαρμοστούμε σε αυτές τις εξωτερικές απαιτήσεις της μάζας, αλλά διαλέγουμε να παραμείνουμε πιστοί στις εσωτερικές προσωπικές μας επιδιώξεις. Γυρνάμε την πλάτη στην mainstream κοινωνία με το lifestyle της ενδυμασίας τους, γελάμε στις αξιολύπητες υποκουλτούρες για την αδιαφορία τους.
Γι’αυτό η κοινωνία θα μας χαρακτηρίσει ως μια επαναστατική οργάνωση, και αυτό είναι εν μέρει αλήθεια. Διαλέγουμε το δικό μας ατομικό μονοπάτι, αντί για το προδεδομένο της μάζας ή αυτό των υποκουλτούρων, και εξαιτίας αυτού είναι δύσκολο να ταιριάξουμε στα στερεότυπα τις κοινωνίας. Αν αυτό θεωρείτε επαναστατικό, ας είναι.
Δρούμε διαδίδοντας της απόψεις και τις θεωρίες μας, συνωμοτώντας συνεχώς εναντίων θεμάτων πάνω στα οποία δεν συμφωνούμε, προσπαθώντας να ανοίξουμε τα μάτια σας, και εξαιτίας αυτού, ερχόμαστε σε σύγκρουση με τα στερεότυπα της κοινωνίας.
Πέτα μακριά αυτό το αυστηρό lifestyle που σε αιχμαλωτίζει, ξέσκισε αυτό το μαζικά παραγόμενο δέρμα που κρύβει την ατομικότητά σου, και τόλμα να ζήσεις μία ελεύθερη ζωή -την δική σου ζωή- χωρίς την πίεση μιας αρχαϊκής κοινωνίας
Θα κάψουμε κάθε μία σελίδα από αυτό το μανιφέστο τη στιγμή που θα παλιώσει και θα το αντικαταστήσουμε με ένα ολοκαίνουργιο και βελτιωμένο, που θα ταιριάζει στο πνεύμα της εποχής. Δε θα είμαστε συντηρητικοί σχετικά με τις απόψεις μας, μάλιστα, είμαστε πρόθυμοι να αλλάξουμε τις θέσεις μας, αν άλλες γνώμες αποδεικνύονται καταλληλότερες. Έχουμε ανοιχτά μυαλά.
Οι Klitink δρουν ως σανατόριο, ως καταφύγιο, ως ένα λεπτό συλλογισμού.
Σκοτώσαμε τον εφευρέτη και πετάξαμε τις σημειώσεις του, καταστρέψαμε το εργαστήριό του, και σηκώσαμε την οργάνωση Klitink στον αέρα σαν ένα νεογέννητο μωρό. Πετάξαμε μακριά τις παρωπίδες μας για να εκτεθούμε στον υπέροχο κόσμο που μας περικυκλώνει, κάψαμε τους προμελετημένους χάρτες τους για να μπορούμε να ταξιδεύουμε ελεύθερα προς το άγνωστο, και όλα αυτά για την εμπειρία. Θαυμάζουμε την παιδική ηλικία, όπου όλα είναι πρωτόγνωρα, όπου ένας ολόκληρος κόσμος απλώνεται μπροστά σου, έτοιμος να εξερευνηθεί και τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Στους Klitink δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Ζούμε για την εμπειρία.
Αγαπάμε την αλλαγή!
Δεν θέλουμε να είμαστε υπόδουλοι σε μια συγκεκριμένη εργασία, δεν θέλουμε να είμαστε εγκλωβισμένοι σε ένα στυλ, δεν θέλουμε να είμαστε τοποθετημένοι σε μια στάνη με μία ετικέτα κολλημένη στα αυτιά μας.
Είμαστε εναλλακτικοί, είμαστε ανήθικοι, είμαστε ανεξιχνίαστοι, είμαστε λάθος, είμαστε σωστοί, είμαστε εγκαταλελειμμένοι, είμαστε απροσδόκητοι, είμαστε αδέσμευτοι, είμαστε αμέτρητοι, είμαστε άτρωτοι, είμαστε παράτολμοι, είμαστε φτωχοί, είμαστε αναμφισβήτητοι, είμαστε ακατάστατοι, είμαστε τέχνη και είμαστε ακαλαίσθητοι, είμαστε μία έντονη ηχητική συσκευή σε έναν ηχομονωμένο θάλαμο, είμαστε το αντίδοτο για την αρρώστια που είμαστε, και περισσότερο απ’όλα, δεν είμαστε καλοδεχούμενοι στις ομάδες άλλων ανθρώπων.


more info: Klitink

Δεν υπάρχουν σχόλια: