Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Πεκίνο 2008



Πεκίνο 2008
Άρθρο: Hanblesia

Δημοσιεύτηκε στο 4ο τεύχος του Pugna

Ελάχιστα - αν όχι καθόλου - με συγκινεί το Ολυμπιακό ιδεώδες, ιδιαίτερα στις μέρες μας, καθώς έχει εξελιχθεί σε μια τεραστίων διαστάσεων οικονομική – και όχι μόνο - επιχείρηση, που συχνά υπηρετεί τις πιο κραυγαλέες σκοπιμότητες καθώς και σε ένα διαγωνισμό χημείας του οποίου νικητής στέφεται όποιος παίρνει τα καλύτερα αναβολικά.

Προσωποποίηση της παγκοσμιοποίησης θεωρούνται πλέον όλα τα κορυφαία αθλητικά γεγονότα με επιστέγασμα αυτών τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός και κάθε μορφής άθλημα που αναφέρεται και περιλαμβάνει αθλητές πολλών χωρών εμπίπτει σε μια πολυδάπανη προσπάθεια διαφήμισης των αστικών μονοπωλίων και των πολυεθνικών επιχειρήσεων που συνεπάγεται κάθε φορά κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων.

Με την εμπειρία της προετοιμασίας των αγώνων του 2004 στην Αθήνα φαίνεται πως για τη διεξαγωγή των αγώνων αυξάνεται η φορολογία, μειώνονται οι δαπάνες για κοινωνικούς σκοπούς, παιδεία (βιβλία στα Πανεπιστήμια, σίτιση, στέγαση κτλ), καταργείται το οχτάωρο λόγο καθυστερήσεων των διαγραμμάτων περάτωσης των τεχνικών έργων και της ανάγκης διπλής εργατικής προσφοράς από τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις
Αλλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έπαυσαν ποτέ να είναι μια από τις πλέον εντυπωσιακές διεθνείς διοργανώσεις, με δισεκατομμύρια θεατές, μια σημαντική ευκαιρία να προβληθεί η διοργανώτρια χώρα, να αναδείξει την δύναμη, την οικονομία, την αναπτυγμένη τεχνολογία της.

Από την σκοπιά αυτή άλλωστε αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή την ανάληψη της διοργάνωσης η Κίνα και όπως φαίνεται επιχειρεί με εντυπωσιακό τρόπο να «εξαφανίσει» πίσω από τα πυροτεχνήματα και τα εκπληκτικά έργα, τα προβλήματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κι ενώ τον Ιούλιο του 2001,όταν επελέγη το Πεκίνο να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, η Κίνα δεσμεύτηκε να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ,από τότε μέχρι σήμερα, η κατάσταση μάλλον χειροτέρεψε, καθώς αυξήθηκε η καταπίεση εν όψει των Αγώνων.

Στα χρόνια που ακολούθησαν γίναμε μάρτυρες, πολλών και εξαιρετικών γεγονότων, που έπληξαν όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και αυτήν την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση, καθώς τα γιγαντιαία – η λέξη φαραωνικά είναι εντελώς αδύναμη να αποδώσει το μέγεθος- έργα υποδομής, ανάπτυξης, κλπ οδήγησαν εκατομμύρια κινέζων με την βία έξω από την γη, στην οποία για αιώνες κατοικούσαν, έξω από τις αστικές κατοικίες, που κατεδαφίστηκαν κατά χιλιάδες, χωρίς την παραμικρή δυνατότητα αντίστασης.
Καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκμετάλλευση των εργατών στην Κίνα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου καταγγέλλει διεθνής οργάνωση.

Οι υπερσύγχρονες ολυμπιακές εγκαταστάσεις και οι δεκάδες ουρανοξύστες που υψώθηκαν τα τελευταία χρόνια στο μολυσμένο ουρανό του Πεκίνου κατασκευάστηκαν από εξαθλιωμένους εσωτερικούς μετανάστες, το καθεστώς των οποίων λίγο διαφέρει από εκείνο των σκλάβων.

Η διεθνής ΜΚΟ Human Rights Watch καταγγέλλει ότι οι εργάτες δεν είχαν ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και έπαιρναν απελπιστικά χαμηλά μεροκάματα, ακόμη και για τα τριτοκοσμικά δεδομένα.
Αν και ο νόμος ορίζει κατώτερο ωρομίσθιο 0,62 ευρώ, σε έρευνες που έκαναν διεθνείς οργανώσεις κατέγραψαν για το 50% των εργαζομένων ωρομίσθιο 0,30 ευρώ!

Οι εργολάβοι έχουν το δικαίωμα να περικόπτουν αυτές τις άθλιες αμοιβές σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι προκαλούν -έστω και παρά τη θέλησή τους- ζημιά στο έργο, ενώ σχεδόν οι μισοί εργάτες αντί να πληρώνονται στο τέλος του μήνα, θα πάρουν, αν πάρουν, τα χρήματα που τους οφείλονται στο τέλος του έτους, καθώς έχουν υπογράψει ανάλογα συμβόλαια.

Οι εργαζόμενοι στοιβάζονται σε πολύ μικρά, ανθυγιεινά κοντέινερ που χρησιμοποιούνται ως κοιτώνες, χωρίς τουαλέτες και πόσιμο νερό και τους γίνεται παρακράτηση για τα έξοδα διαμονής τους από τις εργολαβικές εταιρείες. Οι εργάτες απολύονται χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση, δουλεύουν έως και 17 ώρες την ημέρα και δεν υπάρχει κατοχυρωμένη η υπερωρία και η πρόσθετη αμοιβή.

Το ζενίθ της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν όψει των Αγώνων αποκαλύπτει έκθεση της οργάνωσης Playfair σύμφωνα με την οποία κάποια από τα επίσημα εμπορεύματα για τους Ολυμπιακούς του 2008 γίνονται με παιδική εργασία.Παιδιά ηλικίας μέχρι 12 χρονών το ανώτερο αναγκάζονται να δουλεύουν 7 ημέρες την εβδομάδα έως και 15 ώρες, με ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς.

Η οργάνωση έχει καταγγείλει τέσσερις εταιρίες που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή αναμνηστικών από τους αγώνες. Όταν φυσικά επιθεωρητές πήγαν να ελέγξουν τα εργοστάσια τα παιδιά είχαν εξαφανιστεί μυστηριωδώς…

Τα κέρδη υπολογίζονται σε εκατομμύρια δολαρίων. Τις κατηγορίες αρνήθηκαν οι εταιρίες. Στόχος μας είναι να είμαστε κοινωνικά υπεύθυνοι ηγέτες του Ολυμπιακού Κινήματος αναφέρεται στην ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Αναμνηστικά Ολυμπιακών Αγώνων; Ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε λοιπόν όσοι ετοιμάζεστε να ταξιδέψτε στο Πεκίνο το 2008, σε μια χώρα που δεν έχει και το καθαρότερο «ποινικό μητρώο» όσον αφορά το θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων και ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται με τον χειρότερο τρόπο , η ολυμπιακή επιτροπή και κρατικοί φορείς μιλάνε για τα ιδεώδη τη ειρήνης και της εκεχειρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: