Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

NINJA TUNE

NINJA TUNE
Άρθρο: RSN
Δημοσιεύτηκε στο 5ο τεύχος του Pugna




Ένα μεγάλο ποσοστό από τις ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια και κινούνται στους χώρους του «εναλλακτικού» hip hop, της electronica και του «freestyle» έχουν ένα κοινό στοιχείο, την φιλοδοξία να μοιάσουν στην μεγάλη Ninja Tune!

Η εταιρεία ξεκίνησε στο Λονδίνο το 1990, από δύο μουσικούς: τους Τζόναθαν Μορ και Ματ Μπλακ, τα μέλη των Coldcut, που είχαν κουραστεί να προσπαθούν να πείσουν τις εταιρείες ότι η δική τους μουσική ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα από τον ποπ χυλό και την εμπορευματοποιημένη χάουζ. Έτσι, αποφάσισαν να ανοίξουν το δικό τους label-«οργανισμό», όπως τον αποκαλούν και οι ίδιοι. Στις αρχές του 1990, οι δυο τους έκαναν ένα ταξίδι στην Ιαπωνία και εκεί ήταν που άνθισε το μέχρι σήμερα μεγάλο ενδιαφέρον τους για την ιαπωνική κουλτούρα. «Βρήκαμε ένα παλιό βιβλίο για τους Ninja και τον τρόπο ζωής τους. Μάθαμε πώς έχτιζαν σπίτια όπου υπήρχαν δίοδοι διαφυγής και υπόγεια τούνελ, για να μπορούν να εξαφανίζονται και να εμφανίζονται κάπου αλλού σε περίπτωση εισβολής. Όλα γύρω τους είχαν να κάνουν με το υπερφυσικό, τις τεχνικές και την ιδέα να διατηρείς μια κρυφή ταυτότητα». Και έτσι αποφάσισαν να δώσουν το όνομα που αποτελεί σταθμό μέχρι και σήμερα για τους λάτρεις αυτού του είδους. NINJA TUNE!
Αυτός ο «οργανισμός», όπως τον αποκαλούν οι ίδιοι, είναι πλέον ένα από τα κλασικά ανεξάρτητα label παγκοσμίως, που έφεραν στο φως ένα μεγάλο αριθμό μουσικών, παραγωγών, συγκροτημάτων και Djs όπως τους Herbaliser, Cinematic Orchestra, Dj Food, Mr Scruff, Roots Manuva, Kid Koala, Coldcut, Amon Tobin και πολλούς άλλους.
Κουρασμένοι από τον τρόπο marketing και το λάθος χειρισμό των καλλιτεχνών από τις πολυεθνικές, η εταιρεία λειτουργεί ως κολεκτίβα η οποία προσφέρει απόλυτη ελευθερία «χωρίς τους οικονομικούς και καλλιτεχνικούς περιορισμούς που θέτουν οι πολυεθνικές». Οι καλλιτέχνες επιλέγονται με κριτήριο την πρωτοτυπία και το ταλέντο της μουσικής τους. Να είναι μουσικά πρωτοπόροι και όχι μιμητές, όπως μας λένε και οι ίδιοι, και συνεχίζουν... «Γενικά κυκλοφορούμε μουσική που δεν αφορά το μέσο ακροατή και αποφεύγουμε οτιδήποτε κραυγαλέα εμπορικό».

Μέσα από μια συνεχή κυκλοφορία δίσκων-πρότυπο για το είδος τους και για την ανησυχία τους για τον ήχο, αυτήν τη στιγμή η Ninja Tune με τρία ακόμη υπό-label (Ntone, Big Dada, Counter) διαθέτει ένα μεγάλο κατάλογο από τους πραγματικά πρωτοπόρους στα είδη τους καλλιτέχνες.
9 lazy 9, Up Bustle and Out, London Funk Allstars, Funky Porcini, Dj Vadim, Hexstatic, Neotropic, Sixtoo, Fog, Amon Tobin, Clifford Gilberto, Roots Manuva, Lotek hi fi, Quannum, Ty, The Infesticons και η λίστα είναι ατέλειωτη.
Η περίπτωση της Ninja είναι μοναδική , με τεράστιο status στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη, δεν ησυχάζουν με τίποτα, συνεχίζουν να εκπλήσσουν και να θέτουν μια συνεχώς ανανεωμένη άποψη για τη μουσική και τη ζωή σε κάθε νέο τους βήμα. Βασικό χαρακτηριστικό της εταιρείας δεν αποτελεί μόνο το μεγάλο εύρος μουσικών κατευθύνσεων, αλλά η εξέλιξη αυτών μέσα στα χρόνια και το χάρισμά της να βρίσκεται σχεδόν πάντα ένα βήμα μπροστά. Η τεχνική του ninja!!

Links:
Ninja Tune the site
Νinja Τune MS

Δεν υπάρχουν σχόλια: